Katt är ett populärt sällskapsdjur

  Iso tar upp i sitt tycke den bästa exponeringsytan, dvs på kassadisken.
 

Funderar du på att skaffa katt?

Att öppna sitt hem för en katt eller fler innebär att man får ett härligt sällskap, en varm och mjuk päls att smeka, en underhållande kompis och en spinnande, tillgiven familjemedlem. Men, det är också ett stort ansvar och det finns flera saker man noga bör tänka igenom först.

En katt kan bli upp emot 20 år gammal. Hur ser ditt liv ut de närmaste 20 åren?… Inte en lätt fråga att besvara, men fundera ändå över om en katt passar in i dina långsiktiga planer.

En katt är generellt sett inte allergivänlig. Om du är känslig eller osäker på om du tål katt så bör du göra ett allergitest

För att en katt ska må bra kräver den tid, omtanke och massor av kärlek. Om du arbetar heltid och kanske också har aktiviteter utanför hemmet flera kvällar i veckan, eller ofta behöver resa bort, bör du överväga om du över huvud taget ska skaffa en katt.

Om du inte bor alltför trångt kan det vara en bra idé att skaffa två katter som har sällskap av varandra. Men kom ihåg att även två katter behöver sin matte/husse.

Har du en person du litar på som kan ta hand om din katt när du är bortrest? Katten ska enligt gällande regler ha tillsyn minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare. Om inte kan tillgodose detta måste du vara beredd att lämna katten till ett seriöst kattpensionat och ta den kostnaden.

En katt är ofta billigare i drift än t.ex. en hund men man måste trots allt räkna med en del utgifter – mat av bra kvalitet, kattsand, årlig vaccination och eventuella andra veterinärbesök, leksaker och försäkring.

Vad behövs till katten?

Att ta en försäkring på katten är mycket klokt. Det är en liten kostnad per månad och väl värt pengarna om katten blir sjuk.

Varje dag ska du ge din katt foder som garanterar att katten får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att katten inte mår bra om den väger för mycket eller är för mager. Om flera katter får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra.

Om du har din katt inomhus ska den ha fri tillgång till dricksvatten. Om katten är helt eller delvis utomhus ska du se till att den får möjlighet att dricka minst två gånger per dag.

Kattlåda

Katten behöver en kattlåda i alla fall om den är innekatt. Katter är mycket renliga djur och det är viktigt att kattlådan alltid hålls ren! Använd ett bra strö i lådan och städa ofta. Det finns många olika kattströ i form av sand, träpellets, papperspellets osv. Vad som passar katter och deras ägare bäst varierar från familj till familj.
Det finns ett stort utbud av kattlådor och kattspadar i dag. Läs på och fundera över vilken variant som funkar bäst för dig och din katt.

Kattens klor

Kattens klor nöts inte lika bra på en innekatt som på en utekatt, och därför behöver man ibland klippa kattens klor. så att de inte växer felaktigt och gör illa katten. Man bör också skaffa ett klösträd eller en klösbräda som katten kan klösa på för att nöta sina klor. Att klösa är också ett sätt för katten att markera sitt revir, något som alla katter ofrånkomligen gör.

En klösmöbel ska vara stadig och gärna ställas på en plats där katten kan se ut över sitt revir (huset,lägenheten), och där familjen tillbringar mycket tid. Katter vill ha uppsikt över familjens medlemmar och vara med fast gärna ligga en bit ifrån och iaktta allt som försiggår.

Mat och vattenskålar

Matskålar finns i alla möjliga modeller och material. Det finns också foder och vattenautomater. När du väljer matskål eller vattenskål tänk då på att välja en skål som står stadigt på golvet och som är tillräckligt stor.

Transportbur/Transportväska

Man behöver något att transportera sin katt i på resor. Även om man inte har tänkt att resa nämnvärt med sin katt, är en transportbur bra att ha. En tur till veterinären kan vara oplanerad och brådskande och den dagen är buren ovärderlig. En bur för transport av katt ska vara anpassad till djurets storlek och ha ett minsta golvutrymme på 0,15 kvadratmeter per djur. Dessutom ska varje katt ha minst följande utrymme:

längd = 0,5 meter,

bredd = 0,3 meter,

höjd = 0,35 meter.

På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om transport av katt.

www.jordbruksverket.se

Pälsvård

Pälsvård är lika viktigt för en katt som en hund. Hur ofta en katt bör kammas eller borstas beror på vilket pälslag . Vilka pälsverktyg som behövs varierar beroende på pälslag och ras. Ju korthårigare ras, ju tätare kam brukar vara en god regel. En borste använder du sedan för att borsta fram glansen i pälsen och ta bort döda överhår.