Parakit och övriga små papegojor

Arter: ex dvärgpapegojor, parakiter från Australien, Syd- och Mellanamerika, Asien och Nya Zealand. (Parakit är en utseendebeskrivning på en liten papegoja med långa vingar och en lång stjärt.)

Biotoper: Från torra grästäpper till regnskog, från låglänta sumpmarker till bergsområden.

Livslängd: vanligen 10-20 år beroende på art.

 

Djurägarens ansvar

(enligt djurskyddslagen)

Djurägaren har alltid ansvar för att djuret sköts på ett riktigt sätt, och förväntas att aktivt informera sig om djurets skötsel, hantering samt dess krav på utrymme och inte minst tid. En ensam tamfågel kräver betydligt mer tid och engagemang än ett fågelpar.

Skulle djuret insjukna eller skadas, skall det utan dröjsmål komma under sakkunnig vård.

OBS! Ett fullt djurägaransvar kan inte läggas på ett barn. En vuxen person skall alltid ha det slutgiltliga ansvaret för djuret.

 

Bur och skötsel

Buren skall vara av storlek anpassad till arten. Som bottenmaterial använder vi halm och träpellets. Buren hålls då fräsch plus att fåglarna kan roa sig med att undersöka och plocka med halmen och träpelletsen.

Färskfoderskålar och vattenskålar diskas dagligen. Varje vecka rengörs burens botten, torrfoderskålar och sittpinnar av plast, äkta grenar byts ut. Om fågeln inte sitter i en voljär, bör den få flyga fritt i något rum minst en timme om dagen. Speciellt parakiterna är mycket skickliga flygare och kräver stora utrymmen.

 

Foder

Parakitblandning av bra kvalitet är ett bra basfoder. Undvik att ge för mycket solrosfrö, eftersom det innehåller onödigt mycket fett. Kontrollera dagligen att tillräckligt med frö, dvs inte bara fröskal, finns i foderskålen. Sand och snäckskal är nödvändigt för fågelns matsmältning.

Kalk (kalcium) har fåglar stort behov av. Det hittar du i snäckskal, kalkstenar och sepiaskal. De sistnämnda håller även fågelns näbb i trim.

Färskfoder ges dagligen, t.ex frukter, grönsaker (ej avokado), bär eller grodda fröer. Sommartid kan man även ge maskrosblad och grodbladskolvar mm.

Vatten byts varje dag.

 

Övrig skötsel

Använd riktiga grenar och pinnar som sittpinnar. Dessa slipar klorna och håller även näbben i trim då fåglarna gnager på dem. Den ojämna ytan har också en masserande verkan på fåglarnas fötter. Se till att grenarna är tillräckligt tjocka.

Parakiter älskar att bada, gärna varje dag. Ett badkar är mycket uppskattat, men byt vatten varje dag.

 

Om fågeln skulle bli sjuk

Om fågeln skulle bli sjuk kräver den omedelbart sakkunnig vård. Symptom kan vara slöhet, uppburrad fjäderdräkt, ”onormal” tamhet, lös spillning, nysningar ibland med flytningar från näsborrarna, aptitlöshet, eller onormalt mycket rotande i foderskålarna. Kontakta snarast veterinär. Fåglar är ytterst känsliga vid sjukdomar.

 

Häckning

Fåglarna skall vara minst 1-2 år gamla (beroende på art). En lämplig holk med lite sågspån som bomaterial hängs upp på buren. Ruvningstiden är ca 3-4 veckor. Ungarna stannar i boet under ca 4-6 veckor. Därefter tar det 2-4 veckor innan de är självständiga.

 

Sysselsättning

Parakiter är mycket tacksamma fåglar att roa. De är nyfikna och undersöker allt nytt. Variera fåglarnas leksaker så att det inte bara är samma samma. Färska grenar och kvistar bör aldrig saknas i buren, att avlöva en gren är alltid lika roligt! Gräv upp grästuvor med rötterna  och lägg in i buren. Att utforska jorden, rötterna, gräset och allt som finns där i är spännande för fåglarna plus att de hittar både nyttiga och goda saker.